pyreneeen1* mei: vertrek uit Nederland met tochtgenoten zoals onderling afgesproken op de kennismakingsdag.

* mei* aankomst in La Val Dieu.
waar je een heerlijke kampeerplek zoekt tussen de bomen met uitzicht op de Pic du Bugarach.

* juni* 's morgens beginnen we met yoga en een meditatief moment. We maken een dagtocht om de prachtige mysterieuze omgeving te verkennen, te wennen aan het wandelen en om helemaal op deze plek thuis te komen. We bezoeken de plaatsjes in de omgeving. 's Avonds is er kampvuur, muziek en zingen.

 

pyreneeen2005_044web

** 's morgens vroeg op want dit is de eerste dag van de trektocht. We wandelen deze dag naar een meer aan de voet van de Pic de Bugarach. De tocht voert ons langs een oude Romaanse brug over een schitterende waterval waar we even een frisse duik kunnen nemen in de gorge en vervolgens langs en door de rivier omhoog naar Bugarach; een plaatsje met een mooi oud kerkje en een vervallen don jon. Misschien herinner je de comotie rond Bugarach afgelopen 21 december. Er was een groep mensen die dachten dat de wereld zou vergaan en dat je gered kon worden door een Ufo die vanaf de piek zou vertrekken. In het meer is gelegenheid om te zwemmen.

 

** Met een tocht langs het riviertje de Blanche met mooie watervallen belanden we bij de Pic de Bugarach die we tot halverwege opklimmen wat ons naast de nodige zweetdruppels schitterende vergezichten en een heerlijke lunchplek oplevert.
De glooiende afdaling geeft je vleugels en doet je belanden bij de ruïnes van een dorpje. Daarna voert het pad ons deels door bergweides, deels door oeroud bos met hier en daar een verlaten boerderij naar een rots die als we die beklimmen onze kampplek ver beneden ons laat zien bij Camps-sur-La Agly in het weiland van een bijzonder vriendelijke boer. Het dorpje heeft een ruïne, een oud kerkje en een leuk kroegje.
image075

 

** Via een mooie route bereiken we de indrukwekkende Gorge de Galamus waar we na het zwemmen in deze Gorge de Hermitage van St. Antoine, die tegen de steile bergwand geplakt zit, bezoeken. We kamperen hier in de omgeving.

 

SIMG2065web

 

** Door wijngaarden gaat onze tocht via ST-Paul-De-Fenouillet.( een stadje met een pleintje waar je even de tijd hebt rond te kijken) naar Notre Dame de Laval bij Caudies-De Fenouillèdes. De Kapel ligt op een route naar Santiago de Compostella, een plek waar het bijzonder aanvoelt om te zijn en waar we graag een dag langer blijven .

** rustdag.

 

SIMG2026web

 

** Via de Gorge de Joume belanden we in La Vilasse, een dorpje met ruines.
Langs een meertje brengt de route ons naar een pad met een open vergezicht naar Las Cabanes en vervolgens door een gevarieerd landschap van weiden en bossen naar Le Vivier waar we lunchen.
Dan volgt de klim door een oerbos omhoog naar een 'geweldige' eik en vervolgens naar de Col de Benta Fride waar we een ongelooflijk mooi uitzicht hebben onder andere op de Pic de Canigou en zelfs de Middellandse zee is te zien.
We kamperen op deze mooie plek met fantastisch uitzicht waar je kunt zien waar we vandaan komen en waar we naar toe gaan!

 

image070

 

** We dalen af naar Sournia voor een lekkere kop koffie in het plaatselijke café en nemen een bad in de rivier. Via het karakteristieke plaatsje Camposy belanden we in een ongewoon landschap van enorme keien en Dolmen die in allerlei formaties de fantasie prikkelen tot droombeelden. Hier slaan we ons kamp op voor de nacht.

 

** Vandaag zullen we niet al te lang wandelen. Via het ruïnekerkdorpje Comes komen we in het kunstenaarsdorpje Eus met leuke galerieën om dan met de auto's via Prades (een provinciestadje met een uitnodigend plein voor een biertje) , halverwege naar de Pic de Canigou te rijden om daar van het magnifieke uitzicht te kunnen genieten bij ondergaande zon.
We verblijven in onze tent of in een houthakkershut als die vrij is.

 

SIMG2073web SIMG2076web

 

** We maken een flinke dagwandeling bij en/of naar de pic de Canigu, in een werkelijk paradijs op aarde.

** Nog een mooie ochtend wandeling in de buurt. Na de lunch vertrek. Met de auto's gaan we via het middeleeuwse ommuurde stadje Villefranche-de-Conflient waar we een paar uur rond dwalen via prachtige bergwegen, naar ons laatste avontuur: een overnachting in het Catharenkasteel de Peyrepertuse (als de omstandigheden het toelaten) . Het is in ieder geval een boeiende beleving om bij avond het kasteel te verkennen.

 

image068

 

** Na een tamelijke korte rit arriveren we weer in La Val Dieu. Je hebt nu nog de tijd om te relaxen, te zwemmen in de warmwaterbronnen en het riviertje of nog wat te wandelen in de omgeving.

** Tocht naar de inmiddels beroemde Pic de Bugarach. (facultatief)

** Vrije dag en we prepareren ons voor een afscheidsavond bij het kampvuur.

 

SIMG2106web image072

 

** In de loop van de morgen vertrek naar huis om met frisse tegenzin de draad daar weer op te pakken, want de Pyreneeëntocht zal je heugen: je voelt hem nog weken natrillen in je lijf en dromen.